Wat is een APK keuring en waarom is het belangrijk?

Geplaatst op 20-01-2023

Categorie: Auto en vervoer

Een APK keuring, of Algemene Periodieke Keuring, is een verplichte keuring voor voertuigen in Nederland. Deze keuring is bedoeld om te controleren of een voertuig nog veilig en betrouwbaar is om op de weg te rijden. Dit geldt voor zowel personenauto's als vrachtwagens en bussen. De APK keuring vindt plaats bij een erkend keuringsstation en moet bijvoorbeeld elke twee jaar voor personenauto's en elk jaar voor vrachtwagens en bussen worden uitgevoerd. Op een auto blog kun je hier meer over lezen.

Waarom is een APK keuring belangrijk?

Een APK keuring is belangrijk omdat het helpt bij het verminderen van het aantal verkeersongelukken veroorzaakt door defecte voertuigen. Tijdens de keuring worden onder andere de remmen, verlichting en banden gecontroleerd, zaken die van groot belang zijn voor de veiligheid op de weg. Bovendien kan een APK keuring ook leiden tot een vermindering van de uitstoot van schadelijke stoffen, aangezien oude en vervuilende voertuigen sneller uit de verkeer worden gehaald.

Daarnaast kan het ook voorkomen dat een voertuig niet meer aan de milieueisen voldoet en dus niet meer verkocht mag worden zonder eerst APK gekeurd te zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval voor voertuigen die ouder zijn dan 4 jaar.

Wat gebeurt er tijdens een APK keuring?

Tijdens een APK keuring wordt het voertuig grondig gecontroleerd op verschillende onderdelen. Dit omvat onder andere:

Als een voertuig tijdens de keuring niet aan de eisen voldoet, dan wordt er een defectlijst opgesteld. De eigenaar van het voertuig moet dan deze defecten laten verhelpen bij een erkend reparateur en vervolgens opnieuw een APK keuring laten uitvoeren. Als het voertuig na de herkeuring aan alle eisen voldoet, dan krijgt het een geldig keuringsrapport en mag het weer legaal de weg op.

Het is belangrijk om te weten dat een APK keuring alleen geldig is voor de datum die op het keuringsrapport staat vermeld. Dit betekent dat als het keuringsrapport bijvoorbeeld op 1 januari 2022 is uitgegeven, de volgende APK keuring pas in januari 2024 verplicht is.

Een APK keuring is dus een belangrijk onderdeel van het verkeersveiligheid en milieubescherming in Nederland. Het helpt bij het verminderen van verkeersongelukken veroorzaakt door defecte voertuigen en bij het verminderen van de uitstoot van schadelijke stoffen. Daarom is het belangrijk om regelmatig de APK keuring te laten uitvoeren en eventuele defecten te laten verhelpen.